انواع روش کاشت دندان
1400-11-20علت خونریزی لثه
1400-11-20کانال ریشه
سالیانه بیش از ۱۵ میلیون دندان با کانال ریشه درمان میشوند و نجات مییابند. در ادامه این مقاله به توضیح مفصل درمان ریشه میپردازیم و به شما خواهیم گفت که چگونه میتوانید با استفاده از این روش درد دندان را تسکین دهید.
کانال ریشه چیست؟
کانال ریشه روشی برای ترمیم و نجات دندان هایی میباشد که به شدت عفونی شده اند و یا آسیب دیدهاند. عصب و پالپ دندان به دلیل پوسیدگی عمیق، امکان دارد ملتهب و یا عفونی شود. در فرایند عمل کانال ریشه، عصب و پالپ دندان برداشته میشود و داخل آن تمیز میگردد. اگر درمان صورت نگیرد، بافت اطراف دندان عفونی خواهد شد و امکان دارد آبسه ایجاد شود.
از کجا متوجه شویم که به کانال ریشه نیاز داریم؟
زمانی درمان ریشه ضروری میباشد که پالپ، یعنی همان بافت نرم داخل کانال ریشه، عفونی و یا ملتهب گردد. عفونت و التهاب میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. از جمله این دلایل میتوان به پوسیدگی عمیق دندان، ترک یا بریدگی در دندان و تکرار عمل های دندانپزشکی روی دندان اشاره کرد. حتی بدون وجود هیچ گونه ترک یا تراشه ای که قابل مشاهده باشد، آسیب به دندان میتواند باعث آسیب رسیدن به پالپ شود. در ادامه به چند علامت نیاز به کانال ریشه اشاره میکنیم:
- جوش روی لثه
- مشاهده دندان ترک خورده
- حساسیت بیش از حد و طولانی مدت به گرما و سرما
- پوسیدگی عمیق یا تیره شدن بیش از حد لثه
- لثه های حساس یا متورم
- درد شدید دندان به هنگام جویدن یا گاز گرفتن
چرا در درمان ریشه نیاز است تا پالپ برداشته شود؟
هنگامی که پالپ یا بافت عصبی دندان آسیب مییبیند، تجزیه میشود و در نتیجه باکتریها در اتاقک پالپ تکثیر میشوند. در چنین شرایطی باکتریها و سایر مواد پوسیده میتوانند باعث آبسه دندان و یا عفونت لثه و دندان شوند. در واقع آبسه زمانی ایجاد میشود که عفونت تا قسمت انتهایی ریشه دندان ایجاد شده باشد. عفونت در کانال ریشه دندان میتواند باعث ایجاد تورم شود که این تورم نیز امکان دارد به سایر نواحی صورت مانند گردن یا سر گسترش یابد.
مراحل کانال ریشه
در ابتدا دندانپزشکی یک عکس رادیوگرافی میگیرد تا شکل کانالهای ریشه را مشاهده نماید و مشخص کند که آیا علائم عفونت در استخوان اطراف وجود دارد یا خیر. در اینجا دندانپزشکان از بیحسی موضعی جهت بی حس کردن ناحیه نزدیک دندان استفاده میکنند. با توجه به اینکه عصب از بین رفته است، امکان دارد دیگر نیازی به بیهوشی نباشد. اما با این وجود بیشتر دندانپزشکان از بیهوشی استفاده می کنند تا بیمار آرامش بیشتری داشته باشد.
جهت خشک نگه داشتن ناحیه مورد نظر، دندانپزشکان از یک بند لاستیکی در اطراف دندان استفاده میکنند.
در مرحله بعدی دندانپزشک سوراخی را در تاج دندان ایجاد میکند. در این مرحله دندان پزشک از خمیر جهت پرکردن پالپ و کانال های ریشه استفاده میکند.
در قدم بعدی پس از تمیز نمودن و شکل دادن به فضا، دندانپزشکان کانالهای ریشه را با یک ماده سازگار پر میکنند. در اکثر موارد یک پرکننده موقت برای بستن دهانه مورد استفاده قرار میگیرد. قبل از ترمیم دندان، پرکردگی موقت توسط دندانپزشک برداشته میشود.
در مرحله آخر پس از ویزیت نهایی، دندانپزشک روکش و ترمیم دیگری روی دندان قرار میدهد تا از آن محافظت کند و عملکرد عادی دندان را بازگرداند.
نکته: در شرایطی که دندان فاقد ساختار کافی برای نگهداشتن ترمیم در جای خود باشد، دندان پزشک ممکن است از یک پایه کمک بگیرد و آن را در داخل دندان قرار دهد.
کدام گزینه بهتر است؟ کشیدن دندان یا کانال ریشه
اگر می خواهید لبخندی طبیعی داشته باشید بهتر است که از کانال های ریشه استفاده کنید. کشیدن دندان و سپس جایگزینی آن، روشها و درمانهای بیشتری را به دنبال خواهد داشت که میتواند بر دندانهای مجاور و لثه های نگهدارنده نیز تاثیر بگذارد.
عوارض کانال ریشه
امکان دارد پس از کانال ریشه عفونت های جدید به وجود بیایند. این عفونت ها میتوانند به دلایل احتمالی زیر به وجود بیایند:
- ترک ناشناخته در ریشه دندان
- مشکلی در ترمیم که به باکتری ها این اجازه را میدهد، به داخل دندان راه پیدا کنند.
- تجزیه مواد مهر و موم شده داخلی در طول زمان. خود این امر نیز به باکتری ها اجازه میدهد تا دندان داخلی را دوباره آلوده کنند.
مراقبتهای بعد از درمان ریشه
بعد از درمان ریشه، اطمینان حاصل کنید که تمامی دستورالعملهای دندانپزشک را رعایت کنید. این دستورالعمل ها معمولاً شامل پرهیز از مصرف غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیادی دارند، استفاده از مسواک دو بار در روز و احتیاط بسیار در ناحیه ای که عمل ریشه در آن انجام شده است، میباشد.