کامپوزیت دندان یکی از روشهایی میباشد که دندانپزشک ها برای کمک به زیبایی دندانها از آن استفاده میکنند. اگر شما یکی از افرادی میباشید که میخواهید کامپوزیت دندان انجام بدهید یا دکتر دندانپزشک به شما این روش را پیشنهاد کرده است؛ در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

کامپوزیت چیست

کامپوزیت دندان

ممکن است قبلاً اصطلاح ” کامپوزیت دندان” را شنیده باشید. اما نمی دانید کامپوزیت دندان دقیقاً چه چیزی میباشد و چه زمانی باید از آن استفاده کرد؟ کامپوزیت دندان از جمله روشهایی میباشد که افرادی که به دنبال دندانهایی زیبا تر میباشند و یا میخواهند جای خالی دندان خود را پر کنند، در پیش می گیرند. باید توجه داشت که کامپوزیت دندان با چه روشی و با استفاده از چه موادی صورت می‌گیرد؟ در واقع برای اینکه به دندان آسیبی وارد نشود، ملاک هایی وجود دارد که باید تمامی آنها رعایت شوند. در صورت رعایت نشدن این فاکتورها امکان آسیب بالا خواهد بود.

کامپوزیت دندان به دلیل زیبایی فوق العاده ای که به دندانها میبخشد و همچنین قابلیت پر کردن مستقیم آنها، از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. از کامپوزیت دندان جهت بازسازی دندان‌های از دست رفته بر اثر وارد شدن ضربه، پوسیدگی و یا فاصله طبیعی میان دندان ها استفاده میشود.

جنس کامپوزیت

در ساختار کامپوزیت دندان از ترکیب شیشه و پلاستیک بهره می برند. با استفاده از این روش میتوان از روکش هایی بهره برد که هدف از به کارگیری آنها افزایش زیبایی میباشد. این روکشها روی دندان ها قرار می گیرند و باعث میشوند تا دندان ها مرتب و تمیز به نظر برسند.

چه زمانی باید از کامپوزیت کمک گرفت؟

  1. در شرایطی که دندان‌های شما فاصله‌ای طبیعی داشته باشند و یا نامنظم باشند
  2. دندان های شما بیش از حد زرد رنگ شده باشند.
  3. زمانی که دندان های شما بر اثر ضربه وارد شده، نیاز به بازسازی داشته باشد
  4. هنگامی که دندان های شما دچار پوسیدگی شده باشند
  5. زمانی که دندانها با استعمال بیش از حد دخانیات، تیره رنگ شده باشند.
کامپوزیت سرامیکی دندان

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان دارای انواع مختلفی می باشد که پزشک متخصص با توجه به جنس دندان ها تصمیم به انتخاب یکی از آنها می گیرد. انواع کامپوزیت دندان شامل کامپوزیت ونیر، کامپوزیت هیبریدی، کامپوزیت ماکروفیلی، کامپوزیت میکروفیلی، کامپوزیت میکرو هیبرید و نانوهیبرید می باشد.

انتخاب کامپوزیت چگونه صورت میگیرد؟

توجه داشته باشید که در انتخاب کامپوزیت دندان باید یکسری معیارها را در نظر بگیرید. یکی از این معیارها رنگ طبیعی دندان های شما میباشد. اشتباه است اگر فکر کنید که باید روشن ترین کامپوزیت دندان را انتخاب کنید. در واقع بهترین رنگ برای کامپوزیت دندان، رنگی می باشد که در حد تقریباً دو درجه نسبت به دندانهای طبیعی شما درخشان تر باشد.

یکی دیگر از مسائلی که در هنگام انتخاب کامپوزیت دندان باید مد نظر داشته باشید، فرم صورت می باشد. در واقع برای صورت های گرد، صورتهای قلبی، صورت های مربعی و صورت های کشیده ی بیضی شکل از انواع مختلف کامپوزیت استفاده می شود.

فرم دندان نیز یکی از مسائلی می باشد که باید زمان انتخاب کامپوزیت دندان، دقت لازم را نسبت به این مسئله داشت.

مراحل کامپوزیت دندان

اولین مرحله در کامپوزیت دندان، انتخاب رنگ مناسب دندان با توجه به معیار های گفته شده می باشد. در واقع ونیر کامپوزیت انتخاب شده باید با رنگ دندانها تناسب داشته باشد. بر خلاف چیزی که به نظر می‌رسد این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. چرا که تنها با انتخاب رنگ مناسب می توان نتیجه دلخواه را به دست آورد.

در مرحله بعد باید نسبت به جرم گیری و زدودن هرگونه ذرات غذا و غیره اقدام نمود. در واقع با انجام این کار دندان‌ها جهت کامپوزیت آماده میشوند.

در مرحله بعدی، پلاستیک باید روی سطح خارجی دندان ها قرار بگیرد. سپس از نور لیزر برای سفت کردن کامپوزیت ها کمک گرفته می‌شود.

مرحله بعد که تا حد بسیار زیادی به مهارت دندانپزشک متکی می باشد مرحله فرمدهی کامپوزیت است.

سپس نسبت به پولیش کردن کامپوزیت اقدام می شود که این امر پس از سفت کردن کامپوزیت انجام می شود. پولیش کردن دندان باعث افزایش زیبایی و شفافیت دندان خواهد شد.

در مرحله آخر نیز تمام بررسی های لازم صورت می‌گیرد و در صورت وجود مشکل نسبت به تراز کردن دندان اقدام خواهد شد.

برند های کامپوزیت ونیر

برندهای مختلف کامپوزیت دندان وجود دارند کا در میان تمامی برند های موجود، کامپوزیت دندان ژاپنی، آلمانی و آمریکایی از محبوبیت بیشتری برخوردار می باشند. البته باید توجه داشت که این کامپوزیت ها از لحاظ قیمت تفاوت قابل ملاحظه ای دارند، اما به لحاظ کیفیت و کارایی تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد.

آیا پس از کامپوزیت دندان دردی احساس میشود؟

ممکن است بعد از انجام عمل کامپوزیت دندان، فرد به مدت چند روزی دردهایی را در ناحیه های مختلف دندان احساس کنند. حتی ممکن است این درد ها به دلیل تغییر وضعیت هوا یا به عبارتی سرما و گرما به وجود بیایند. چرا که دندانهایی که به تازگی کامپوزیت شده‌اند نسبتبه این تغییرات حساس می باشند.

البته توجه داشته باشید که این دردها غیرطبیعی نمی باشند و ممکن است تا مدتی از بین نروند.

ماندگاری کامپوزیت دندان

به طور کلی میتوان گفت که کامپوزیت دندان در صورت مراقبت و نگهداری درست، از ماندگاری بالایی برخوردار می باشد. این مسئله تا حد زیادی به رعایت بهداشت دهان و دندان شما بستگی دارد.

مزایای کامپوزیت دندان

  1. برای کامپوزیت دندان برخلاف بسیاری از روشهای دیگر نیازی به تراش کردن دندان ها وجود ندارد.
  2. دوره درمانی این روش بسیار کوتاه می باشد و نیازی به دوره‌های طولانی و رفت و آمد مکرر نمی باشد. به طوری که حتی طی یک دوره یک روزه نیز می توان عمل کامپوزیت دندان را انجام داد.
  3. هزینه این کار نسبت به سایر روشهای موجود کمتر می باشد. بنابراین برای افرادی که به دنبال صرفه‌جویی در هزینه‌های خود هستند روش مناسبی میباشد.
  4. در روش لمینت سرامیکی، هر چند موقت اما امکان دارد فرد دچار حساسیت دندان شود، که در کامپوزیت دندان چنین اتفاقی نمی‌افتد.
  5. از آنجایی که دندان‌ها تراشیده نمیشوند، میتوانید استفاده از این روش را به پایان برسانید.
  6. کامپوزیت ونیر ظاهری غیرطبیعی به دندان‌های شما نمیدهد.
  7. این روکش ها از مقاومت نسبتاً مطلوبی برخوردار هستند.

معایب کامپوزیت دندان

  1. بعد از عمل کامپوزیت دندان باید مواردی را جهت حفظ  استحکام آن رعایت کنید. در صورت عدم رعایت این موارد طول عمر کامپوزیت دندان بسیار کم خواهد بود و می تواند حتی به دو سال نیز برسد. در واقع دوام کامپوزیت دندان نسبت به سایر روش ها همچون لمینت، کمتر می باشد. معمولاً طول عمر کامپوزیت دندان حدود ۳ تا ۷ سال میباشد.
  2. کامپوزیت دندان از استحکام خیلی بالایی برخوردار نمیباشد. همین امر باعث می شود تا در صورت وارد شدن هر گونه ضربه‌ای به شدت دچار آسیب شود و نیاز به ترمیم داشته باشند.
  3. کامپوزیت دندان تنها از جنبه زیبایی و حفظ ظاهر دندان کاربرد دارد.
  4. درست است که در ابتدای کار هزینه چندان زیادی جهت کامپوزیت دندان پرداخت نخواهد داشت، اما هزینه های این کار در دراز مدت، یکی از معایب دیگر این روش می باشد.
  5. کامپوزیت دندان، نسبت به زرد شدن و تغییر رنگ دندان از مقاومت بالایی برخوردار نمیباشد. در واقع شما هنگام انجام این عمل باید همواره مراقب دندانهای خود باشید و پس از مصرف مواد غذایی مانند آب میوه هایی همچون انار یا قهوه، نسبت به پاکسازی و بهداشت دندان خود اقدام نمایید. توجه داشته باشید که لازم نیست از مصرف مواد غذایی اجتناب کنید، تنها چیزی که باید مد نظر قرار دهید، رعایت بهداشت دهان و دندان پس از مصرف مواد غذایی میباشد.

به طور کلی اگر میخواهید کامپوزیت دندان انجام دهید؛ در ابتدا تمامی جوانب آن را در نظر بگیرید و از با تجربه بودن و مهارت دندانپزشک و استاندارد های کلینیک دندانپزشکی مورد نظرتان اطمینان حاصل کنید.