ترومای دندان چیست؟
1400-11-20کانال ریشه دندان
1400-11-20افراد در طول عمر خود میتوانند به دلایل مختلفی دندانهای خود را از دست بدهند. این امر میتواند بسیار ناراحت کننده باشد و باعث شود فرد از لبخند زدن نیز اجتناب کند. علاوه بر این دلایل، از دست دادن دندان ها میتواند در غذا خوردن فرد نیز اختلال ایجاد نماید. روشی که برای کمک به این افراد استفاده میشود “کاشت دندان” میباشد.
کاشت دندان
افرادی که به دلایل مختلفی دندانهای خود را از دست میدهند، با مراجعه به دندانپزشک کاشت دندان انجام میدهند. کاشت دندان باعث می شود تا افراد بتوانند دوباره عملکرد گذشته دندانهای خود را داشته باشند. دندانپزشکان با توجه به در نظر گرفتن شرایط یکی از روشهای کاشت دندان را انتخاب میکنند. در ادامه به معرفی انواع کاشت دندان میپردازیم:
ایمپلنت های دندانی
یکی از راه حل های دندان از دست رفته ایمپلنت دندان میباشد. ایمپلنت دندان یکی از روشهای رایج کاشت دندان میباشد که بیشتر دندانپزشکان آنها را به روشهای دیگر مانند دندان مصنوعی و یا حتی بریج ترجیح میدهند.
ایمپلنت دندان از روکشی با پایه تیتانیومی ساخته میشود که مانند ریشه دندان عمل میکند. دندانپزشکان ایمپلنت را با استفاده از جراحی (جراحی ایمپلنت دندان) قرار میدهند و آن را به استخوان فک میچسبانند. سپس ایمپلنت را در موقعیت خود محکم میکنند. در طی جراحی، دندانپزشک سوراخ کوچکی را در استخوان فک ایجاد میکند و سپس پایه را با دقت فراوان به استخوان فک میپیچاند. بعد از آن لثه را روی ایمپلنت دندان قرار میدهند تا بتواند التیام پیدا کند.
زمانی که پایه ایمپلنت در جای خود قرار گرفت و بهبود یافت، برای قرار دادن یک اتصال دهنده در قسمت بالای ایمپلنت دندان، به جراحی دوم نیاز است. بعد از آن دندانپزشک از یک پیچ کوچک و سیمان مخصوص دندان استفاده می کند تا تاج را در بالای این رابط قرار دهد.
روش بریج
در گذشته تنها راهی که برای حل شکاف بین دندانها وجود داشت، روش بریج بود. این روش برای افرادی مناسب میباشد که یک یا چند دندان خود را به دلایلی از دست دادهاند.
بریج ها همانند ایمپلنت ها نمیتوانند جایگزین ریشه دندان شوند. در واقع بریج ها از یک یا چند دندان اطراف به عنوان تکیه گاهی جهت چسباندن روکش استفاده میکنند که فضای از دست رفته دندان را پر میکند.
با توجه به نیاز بیمار بریج دندان بین ۱ تا ۴ دندان جایگزین میشود و تنها در موارد نادر بیش از چهار دندان را در بر میگیرد. توجه داشته باشید که برای بریج دندان باید دندانهای سالم کافی جهت اتصال روکش های دندان وجود داشته باشند.
بریج های سرامیکی میتوانند جذاب باشند و تا حد بسیار زیادی عادی به نظر برسند. در بسیاری از موارد دندانپزشکی ممکن است به جای ایمپلنت دندان از بریج استفاده کند؛ چرا که کنترل بیشتری بر حذف فضاهای کوچک بین دندانها خواهد داشت که ممکن است در صورت کاشت ایمپلنت از نظر زیبایی ظاهری جذاب نداشته باشند.
دوام بریج
بریج ها معمولاً عمری حدود ۱۰ سال دارند. یک بریج دندان شامل حداقل سه تاج میباشد که برای پر کردن شکاف دندان از دست رفته متصل میشود. توجه داشته باشید که اگر تمامی نکات نگهداری بریج را رعایت کنید می توانید به افزایش طول عمر آن کمک کنید. در ادامه به برخی از این نکات اشاره میکنیم.
- حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و از خمیر دندانی استفاده کنید که حاوی سیلیس باشد.
- نخ دندان را فراموش نکنید.
- هر چند وقت یکبار به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید.
- از رژیم غذایی استفاده کنید که بیشتر حاوی سبزیجات و میوه ها باشد.
مراقبت از ایمپلنت آسانتر است یا بریج؟
ایمپلنت های دندانی بسیار راحت تر از بریج نگهداری و محافظت میشوند. در واقع ایمپلنت ها جایگزین دندانهای جداگانه میباشند. در حالی که روی دندان های دیگر شما تاثیری ندارند که خود این امر بهداشت دندان را تسهیل مینماید.
توجه داشته باشید که گاهی اوقات یک لایه نازک از باکتری در دهان شما جمع میشود و اگر شما این باکتریها را از بین نبرید میتواند باعث ایجاد یک فرایند التهابی بسیار مخرب به نام پری ایمپلنت شود و در نتیجه ایمپلنت را از بین ببرد.
دندان های مصنوعی
یکی دیگر از روش هایی که جهت کاشت دندان مورد استفاده قرار میگیرد، دندانهای مصنوعی میباشد. در این روش کاشت دندان با استفاده از یک اتصال پلاستیکی که در بیشتر موارد همرنگ با لثه هستند، انجام میشود. تمیز نمودن و رعایت بهداشت دهان و دندان در این روش بسیار آسان است چرا که دندانهای مصنوعی به آسانی جابجا میشوند.
این روش مزایایی دارد. از جمله این مزایا میتوان به کوتاه بودن مدت درمان و همچنین ارزان بودن آن نسبت به ایمپلنت و بریج اشاره کرد.
کدام روش بهتر است؟
همانطور که گفته شد کاشت دندان به روش های مختلفی صورت می گیرد. اما انتخاب اینکه کدام روش بهترین گزینه برای شما میباشد به دندانپزشک شما بستگی دارد. در انتخاب بهترین روش کاشت دندان هزینه آن و مقاومت فک بیمار تاثیر گذار میباشد.