
دندانپزشکی کودکان
1400-11-20
ترومای دندان چیست؟
1400-11-20بوی بد دهان یا Bad breathحدود ۲۵ درصد از افراد را درگیر میکند. نام دیگر این عارضه هالیتوز میباشد. دلایل زیادی برای این مشکل وجود دارد اما بیشتر آنها در نتیجه عدم بهداشت دهان به وجود می آیند.
بوی بد دهان
مطمئناً هالیتوز میتواند بسیار خجالت آور باشد و حتی در مواردی فرد را دچار اضطراب کند. تخمین زده میشود که از هر چهار نفر یک نفر به شکل منظم به بوی بد دهان دچار میشود. این عارضه بعد از پوسیدگی دندان و بیماری لثه سومین دلیلی میباشد که افراد به دندانپزشک ها مراجعه میکنند. امروزه شاهد محصولات زیادی از جمله آدامس ها، دهان شویه ها و غیره میباشیم که با هدف مبارزه با بوی بد دهان تولید میشوند. اما مسئله این است که بیشتر این محصولات تنها میتوانند به طور موقت از بوی بد دهان جلوگیری کنند و یک راه حل دائمی محسوب نمیشوند.

دلایل ایجاد هالیتوز
بوی بد دهان میتواند به دلایل زیادی ایجاد شود اما همانطور که گفته شد در اکثر مواقع این بو به علت عدم رعایت بهداشت دهان به وجود میآید. در بیشتر موارد رعایت بهداشت دهان و دندان میتوان بوی بد دهان را از بین ببرد. اما در شرایطی که با رعایت بهداشت دهان و دندان، هنوز هم این مشکل وجود داشت، می توان گفت که این عارضه به دلایلی به غیر از عدم رعایت بهداشت دهان به وجود آمده است.
در ادامه به توضیح برخی دلایل احتمالی بوی بد دهان میپردازیم:
خشکی دهان
بزاق به شکل طبیعی دهان را تمیز میکند. اگر فرد دچار خشکی دهان شود، ممکن است بوی بدی ایجاد شود.
تنباکو
یکی دیگر از دلایل بوی بد دهان فرآوردههای تنباکو میباشند. تنباکو علاوه بر بوی بد دهان میتواند فرد را مستعد ابتلا به بیماری لثه کند که خود این امر میتواند باعث به وجود آمدن هالیتوز شود.
رژیم های غذایی نامناسب
برنامه های غذایی ناشتا و غذاهایی که دارای کربوهیدرات کمی میباشند، میتوانند یکی دیگر از دلایل این عارضه باشند.
غذا
گاهی اوقات ذرات گیر کرده در لابهلای دندانها نیز میتواند باعث ایجاد بوی بد در دهان شود. همچنین پس از هضم موادی مانند سیر و پیاز، محصولات تجزیه شده آنها در خون به ریهها منتقل میشود که خود این امر میتواند بر تنفس تاثیر بگذارد.
بهداشت دهان و دندان
اگر از مسواک درست استفاده نشود و یا به طور نامنظم استفاده شود، لایه ای از باکتریها روی دندانها به نام پلاک به وجود خواهد آمد. این پلاک ها باعث تحریک لثه ها میشوند و دلیل التهاب بین دندانها و لثه ها میباشند.
داروها
برخی اوقات داروهایی وجود دارند که می توانند بزاق موجود در دهان را کاهش دهند که در نتیجه باعث افزایش بوی بد در دهان خواهد شد. همچنین افرادی که از مکمل های ویتامین در دوزهای زیاد استفاده می کنند، افرادی هستند که مستعد هالیتوزیس میباشند.
بیماری ها
برخی بیماری ها مانند سرطان ها، بیماری های متابولیک که به دلیل ترکیبات خاصی از مواد شیمیایی اسید هایی را تولید میکنند و نارسایی کبد میتواند در بوی بد دهان تأثیرگذار باشد.
التهاب در بینی و گلو
عفونت و التهاب در بینی، گلو و سینوسها میتواند از جمله دلایل هالیتوزیس باشد.
علاوه بر دلایل گفته شده یکسری دلایل نادر نیز برای بوی بد دهان وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انسداد روده
انسداد روده در طولانی مدت میتواند باعث ایجاد بوی بد در دهان باشد.
پنومونی آسپیراسیون
این عارضه به دلیل تورم یا عفونت در ریه ها به وجود می آید که یکی از دلایل نادر هالیتوز می باشد.
برونشکتازی
برونشکتازی به شرایطی گفته میشود که در آن مخاط بیش از حد تولید میشود و خود این مسئله باعث بوی بد دهان میشود.
درمان بوی بد دهان
- اولین و مهمترین مسئله در درمان بوی بد دهان استفاده حداقل دو بار در روز از مسواک میباشد.
- زبان محل تجمع باکتریها و سلولهای مرده میباشد. علاوه بر بهداشت دندان باید نسبت به بهداشت زبان نیز توجه کافی داشت.
- تا جایی که میتوانید از خشکی دهان اجتناب کنید. برای اجتناب از خشکی دهان از مصرف الکل و تنباکو پرهیز کنید چرا که هر دوی آنها باعث کاهش آب دهان میشوند.
- روزانه مقدار زیادی آب بنوشید
- استفاده از نخ دندان باعث عدم تجمع ذرات غذا و در نتیجه به وجود آمدن پلاک بین دندانها خواهد شد.
- تعویض مسواک را هر ۲ تا ۳ ماه یکبار فراموش نکنید.
اگر با رعایت نکات گفته شده نیز بوی بد دهان از بین نرفت، حتماً به یک دندانپزشک مراجعه کنید.