جراحی ایمپلنت
1400-11-16درمان گیاهی آفت دهان
1400-11-16پوسیدگی دندان یاTooth decay بیماری میباشد که باعث از بین رفتن سطح سخت بیرونی دندان یا همان مینای دندان میشود. خرابی دندانها میتواند به مرور زمان پیشرفت کند و این امر باعث میشود تا به لایه های عمیق تر دندان نفوذ کند و حفره ایجاد کند. در کل پوسیدگی دندان دومین بیماری شایع در جهان بعد از سرماخوردگی می باشد.
دلایل پوسیدگی دندان
2 مسئله بسیار مهم در پوسیدگی دندان، جنس دندان ها و همچنین ارث میباشد. البته که این عوامل بسیار مهم هستند و میتوانند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشند. به غیر از این 2 دلیل دلایل دیگری نیز وجود دارند که میتواند باعثپوسیدگی دندان ها شوند. در ادامه مقاله به توضیح برخی از این دلایل میپردازیم.
تجمع پلاک روی دندان
پلاک یک لایه چسبنده از باکتری میباشد که روی دندانها تشکیل میشود و زمانی که فرد غذاهای شیرین یا نشاستهای مصرف میکند، باکتری های موجود در پلاک اسیدهایی را از خود تولید می کنند که این اسید ها به مینای دندان حمله میکنند.
در نتیجه با گذشت زمان این اسیدها میتوانند مواد معدنی را از دندان خارج کنند که این امر منجر به فرسایش مینای دندان میشود. و در آخر این فرسایش مینای دندان پوسیدگی و ایجاد حفره را به دنبال دارد.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
بهداشت ضعیف دهان و دندان یکی دیگر از دلایل پوسیدگی می باشد. افرادی که دو بار در روز از مسواک استفاده نمی کنند و یا به نخ دندان و مسواک زدن اهمیت نمی دهند، بیشتر مستعد پوسیدگی و خرابی دندان هستند.
ژنتیک ضعیف
برخی از افراد به دلیل ژنتیک یا بیماری های خاص، از مینای دندان ضعیفی برخوردار هستند. همین موضوع می تواند تاثیر به سزایی در خرابی و پوسیدگی ها آنان داشته باشد.
اختلال خوردن
افراد دیگری هم دارای اختلال در خوردن هستند. یعنی یا دچار بی اشتهایی و یا پرخوری عصبی می باشند که این امر میتواند فرد را دچار این نوع بیماری کند.
عوارض پوسیدگی دندان
در شرایطی که پوسیدگی دندان در مراحل اولیه درمان نشود، میتواند منجر به مشکلات مختلفی در آینده شود:
- دندان درد
- عفونت لثه
- از دست دادن دندان
- آبسه
توجه: آبسه ها می توانند منجر به مشکلات بیشتری در بدن شوند که این مشکلات شامل بوی بد دهان، طعم ناخوشایند در دهان و همچنین دردی باشد که به گوش، فک و گردن گسترش می یابد. همچنین این امر میتواند باعث شود تا درد درمان هنگام دراز کشیدن بدتر شود.
نحوه پوسیدگی دندان
در چه شرایطی باید به دندانپزشک مراجعه کرد؟
توجه داشته باشید که اگر علائم زیر را داشتید فوراً به یک دندانپزشک مراجعه کنید:
- دندان درد
- تب
- لثه های متورم
- فک متورم
- حساسیت بیش از حد به گرما و سرما
درمان پوسیدگی دندان
دندانپزشک میتواند با توجه به شدت پوسیدگی دندان، روشهای مختلفی را برای درمان فرد مبتلا به پوسیدگی به کار بگیرد. در ادامه به توضیح برخی از این روشهای درمانی میپردازیم.
فلوراید
فلوراید یک ماده معدنی میباشد که میتواند به تقویت مینای دندان کمک کند و دندانپزشک میتواند با استفاده از فلوراید به اشکال مختلف برای جلوگیری و حتی ترمیم آسیبهای ناشی از پوسیدگی دندان استفاده کند. گاهی اوقات دندانپزشک میتواند فلورایدتراپی حرفه ای را امتحان کند.
پرکردن
زمانی که پوسیدگی دندان باعث ایجاد حفره شود، پر کردن دندان یکی از گزینه های درمان می باشد. حال این پر کردن ها می تواند با کامپوزیت یا لمینت باشد.
روکش دندان
در شرایطی کهپوسیدگی دندان باعث ایجاد حفره های بزرگتری شده باشد ممکن است به جای پر کردن، به روکش دندان نیاز باشد. برای انجام روکش، دندانپزشک ابتدا قسمت بیرونی دندان و همچنین هرگونه پوسیدگی را خارج میکند و روکش موقتی را تا زمانی که روکش دائمی برای کاشت آماده شود، قرار میدهد.
کانال های ریشه
زمانی که پالپ دندان آسیب دیده باشد دندانپزشک میتواند برای جلوگیری از نیاز به کشیدن، عمل کانال ریشه را انجام دهد.
درمان های ترمیمی مانند: آتروماتیک یک روش جایگزینی برای مدیریت پوسیدگی دندان ها است. این نوع درمان شامل حذف بافتهای پوسیده از روی دندان و با استفاده از ابزار هایی دستی است که معمولا بدون استفاده از مواد بیحسی و تجهیزات الکتریکی دندانپزشکی انجام میشوند.
کشیدن دندان
اگرپوسیدگی دندان بیش از حد باشد، ممکن است دندانپزشک کشیدن دندان را توصیه کند. در این صورت می توان جای خالی دندان را با ایمپلنت پر نمود.
نکته: پوسیدگی دندان اگر در مراحل اولیه آن تشخیص داده شود برگشت پذیر است. اما زمانی که مینای دندان مواد معدنی زیادی را از دست داده باشد و در دندان حفره ایجاد شده باشد، قادر به ترمیم نیست. در چنین شرایطی تنها کاری که دندانپزشک میتواند انجام دهد این است که از گسترش بیش از حد آن جلوگیری کند.
چگونه می توان از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد؟
- حداقل روزی ۲ بار مسواک زدن جهت پیشگیری از ایجاد خرابی دندان ها پیشنهاد می شود.
- خوردن وعده های غذایی سالم با مواد قندی کمتر.
- مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و تمیز کردن دندانها که هر 6 ماه نیاز است.